فهرست مطالب این صفحه
پلی کربنات شفاف
نقش نور در زندگی بشر
نور چیزی است که امکان دیدن را برای انسان فراهم میآورد. انسانها از دیرباز علاقه به نور داشته و از تاریکی گریزان بودهاند. بسیاری از داستانها و حتی فیلمهای ترسناک ساخته بشر در تاریکی ساختهوپرداخته شده است. در تعالیم دینی از علم و دانایی با عنوان نور و از جهل و نادانی بهعنوان تاریکی تعبیر شده است. انسان اولیه از نور برای محاسبه زمان استفاده میکرد.
کاربرد نور در معماری
انسان اولیه سعی کرده بود با ایجاد سوراخهایی نور را به غار محل سکونت خود مهمان نماید. پس از چندی با اختراع شیشه، پنجره جزء جداناپذیر معماری گردید. در معماری سنتی ایران، استفاده از پنجرههای مشبک طرح دار با شیشههای رنگی بسیار رواج داشته. شیشههای رنگی ارسیها، گلجام ها، نورگیرها و روزنهها ازجمله عناصر معماری بنا بودند. استفاده از نور طبیعی بهعنوان یک عامل مهم در طراحی ساختمانها شناختهشده است. ساختمانی که نورگیرتر باشد دلبازتر است و خریدار بیشتری دارد.
استفاده از شیشه در طراحی ساختمانها
از روزگار قدیم استفاده از شیشه جایگاه ویژهای در معماری ساختمان ها داشته و دارد. حال ببینیم استفاده از شیشه چه معایب و محاسنی دارد.
محاسن استفاده از شیشه در ساختمان
شفافیت، تنوع رنگ، جذابیتهای ظاهری، قابل باز یافت بودن و مقاومت شیشه در برابر اشعه فرابنفش، از محاسن شیشه میباشد. همچنین شیشه در برابر شرایط جوی، زنگ زدگی و سایش بسیار مقاوم است. شکل پذیری و قالب گیری آسان شیشه را هم نمیتوان لحاظ نکرد.
معایب استفاده از شیشه در طراحی ساختمانها
هزینه زیاد : در تولید شیشه برای فرآوری متریال خام آن حرارت زیادی موردنیاز است. به همین علت تولید آن مستلزم مصرف بالای انرژی و در نتیجه هزینه زیادی میباشد.
شکنندگی: شیشههای معمولی در برابر فشار و ضربه آسیبپذیرند . مگر اینکه بهصورت تقویتشده و ایمن در بخشهای مختلف بهکاربرده شوند.
خوردگی در برابر محلولهای قلیایی: محلول قلیایی باعث سایش سطحرویی شیشه و ایجاد لکههای ناخوشایند روی آن میشود.
عبور گرما و صدا: شیشه عایقی مناسب در برابر حرارت و صوت نمیباشد .
غیر ایمن در برابر زلزله: پر واضح است که شیشه از اولین مصالحی است که در زلزله آسیبدیده و خطرآفرین میگردد.
جاذب گرما و تابندگی خیرهکننده: شیشه فضای داخلی را گرم کرده و مانند یک گلخانه عمل میکند. همچنین باعث تابشهای خیرهکننده میشود.
نیاز به نگهداری مداوم: شیشهها نیاز به تمیز کردن مداوم دارند.
وزن بسیار زیاد: هرچقدر وزن ساختمان کمتر باشد ایمنی بالاتری دارد. قطعاً شیشه در این رابطه نمیتواند کمکی بکند!
پلی کربنات چیست؟
پلی کربنات (Polycarbonate – PC) از خانواده پلیمرهای ترموپلاستیک است. این ماده برای اولین بار در سال ۱۹۵۶ توسط شرکت بایر به صورت تجاری عرضه شد. ماده اولیه آن بیس فنل A (که از ترکیب فنل و اسِتون بدست می آید) و فوشرن (که از ترکیب گاز کلر و گاز اکسید کربن بدست میآید) است.در محلولی از بیس فنل و سود سوزآور گاز فوشرن را با حرارت ۳۰ درجه سانتی گراد به داخل رآکتور وارد کرده و در مجاورت کاتالیزور و حرارت ۱۳۰ تا ۳۰۰ درجه سانتی گراد، پلیمر بدست میآید که پس از خروج از رآکتور خشک، اکسترود و به گرانول تبدیل میشود. این ماده را میتوان با ماشینهای تزریق و اکسترود شکل دهی کرد و همچنین در صورت نیاز از غلتک کاری داغ برای تبدیل به ورق استفاده کرد.
نورگیر سقفی
یکی از روشهایی که بشر از دیرباز برای استفاده از نور در ساختمانها از آن بهره برده، تعبیه نورگیر سقفی است. بابهره گیری از نورگیر میتوان در کل روز از نور طبیعی استفاده کرد.استفاده از نورگیرها نقش مهمی در بهینهسازی انرژی ایفا میکند.
نورگیرهـای سـقفی چندیـن برابـر پنجـره عمـودی بـا انـدازه یکسـان نـور روزانـه را تأمین میکنند. البته در قدیم معمولاً از نورگیر سقفی برای گلخانهها استفاده میشد. سازهای بسیار سنگین، آسیبپذیر، ساختهشده از پروفیل آهن و شیشه که نشطی آب و باد را هم به همراه داشت. این مشکلات کمکم باعث شد چند سالی نورگیر سقفی در طراحی ساختمانها حذف گردد.
نقش پلی کربنات در رواج دوباره نورگیر سقفی
اختراع پلی کربنات باعث شد نورگیر سقفی کمکم به یکی از اجزای مهم طراحی ساختمانها بهخصوص مکانهایی مانند استخرها و…. تبدیل شود. زیبایـی،سـهولت نصـب، ایمنـی بـالا در برابـر شکسـتن، آببندی کامــل و قابلیتهای اجرا در مدلهای مختلـف از مزایای نورگیرهایی است که در آنها از پلی کربنات استفادهشده است .
نقش پلی کربنات در رواج دوباره نورگیر سقفی
اختراع پلی کربنات باعث شد نورگیر سقفی کمکم به یکی از اجزای مهم طراحی ساختمانها بهخصوص مکانهایی مانند استخرها و…. تبدیل شود. زیبایـی، سـهولت نصـب، ایمنـی بـالا در برابـر شکسـتن، آببندی کامــل و قابلیتهای اجرا در مدلهای مختلـف از مزایای نورگیرهایی است که در آنها از پلی کربنات استفادهشده است.
نورگیر با پوشش ورق پلی کربنات شفاف
ورقهای پلی کربنات چند جداره
در بعضی پروژهها خصوصیاتـی چـون شـفافیت، اسـتحکام بـالا بـه همـراه تبـادل حرارتـی پاییـن در اولویـت میباشند. ورق هـای چنـد جـداره پلـی کربنـات و ساندویچ پانل در اینگونه موارد مطرح میگردد.
چنـد جـداره بـودن ایـن ورقها باعـث ایجـاد کانالهایی در سـاختار درونـی آنها میگردد. وجـود هـوا در بیـن ایـن کانالها خاصیـت عایـق حرارتـی و صوتـی بـه آنها میدهد. درنتیجـه بهرهوری از انـرژی افزایـش مییابد. ورقهای چنـد جـداره پلـی کربنـات در عین دارا بودن سـاختار مسـتحکم پلیمـری بـه دلیـل وجـود کانالها خاصیـت قـوس پذیـری مناسـبی دارنـد. خـواص فیزیکی و مکانیکی ایـن نـوع ورقها و عایق بودن نسبت به حرارت و صوت باعث شده جایگاهی ویژه در صنعت ساختمان پیدا نمایند.
کاربرد ورقهای پلی کربنات شفاف چند جداره
۱ -پوشش سقف استخر، استادیومها و مکانهای ورزشی .
۲ -پوشش سقف باجههای خود پرداز و کیوسک تلفن .
۳ -تامین نور برای ورودیهای مترو، ایستگاههای اتوبوس و پوشش پلهای عابر پیاده .
۴ -پوشش سقف گل خانهها در صنعت کشاورزی .
۵ -پوشش نورگیر سقف مراکز تجاری، فروشگاههای زنجیرهای و منازل مسکونی.
۶ -پوشش دیواره جهت جلوگیری از دید مستقیم و صدا .
۷- استفاده در ساخت سوله و…
مزایا:
- شکل دهی آسان در خلأ
- مقاومت استثنایی در دماهای بالا و پایین
- مقاومت ضربه ای بسیار بالا
- ( ۲۵۰ برابر شیشه، تقریبا غیر شکننده).
- غیر قابل اشتعال بودن.
- آب بندی ۱۰۰ %.
- نصب آسان و سریع.
- عایق فوق العاده حرارتی و صوتی .
استفادههای دیگر از ورق پلی کربنات شفاف:
- ساخت آشیانه هواپیما.
- سالن کارخانهها.
- پوشش استادیومهای ورزشی.
- پارکینگهای طبقاتی.
- مراکز فرهنگی وتفریحی.
- تالارهای تجمع و سخنرانی.
- سالن اجتماعات،سینماها، آمفی تئاترها.
- مراکز خرید.
- ایستگاه های راه آهن وترمینالها و … .
از این ورقها می توان به جای شیشه در ساختمان سازی و دکوراسیون استفاده کرد. تنوع رنگ، قابلیتهای زیادی مانند رنگ پذیری، عبور نور از ویژگی هایی است که این محصول را جایگزین مناسبی برای شیشه کرده است. ورق پلی کربنات شفاف یک عایق صوتی هم به شمار می رود که استفاده از آن در ساختمانسازی می تواند صدا رابه میزان قابل توجهی کاهش دهد.
ویژگیها و کاربردهای پلی کربنات تخت
ورق پلی کربنات تخت ورق تخت پلی کربنات، یک ماده شفاف است که مقاومت در برابر ضربه را تا ۲۰۰ برابر بیشتر از شیشه را ایجاد میکند. از ورق پلی کربنات تخت در نورگیرهای سقف وفضای داخلی و خارجی ساختمان استفاده میشود. قابل ذکر است که این ورقها از خواص مکانیکی، گرمائی و الکتریکی فوق العادهای برخوردار هستند. همچنین این ورقها دارای قابلیت شکل دهی و بازیافت آسان هستند. پلی کربنات تخت با مقاومت بالا در برابر ضربه ترجیحی برای استفاده در شیشههای ایمنی، محافظ های ماشین، پنجره سقفی، پارتیشن بندی، گنبدهای تزیینی، اتاقک سازی و روکش است. پلی کربنات تخت در رنگ های شفاف و مات در رنگ های دیگر نیز موجود است.